Fashion selection

FASHION SELECTION

Oktobar 2011.

Praćenjem trendova u dizajnu tekstila i mode, studenti smera za dizajn i modnu kreaciju, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i departmana u Nišu, komponovanjem likovnih elemenata dizajnirali su gotove tekstilne proizvode. Kompozicije u tekstilu dobijene su konvencionalnim tehnikama: patchwork tehnikom, pletenjem, unikatnim slikanjem na tekstilu, primenom štampe u dizajnu tekstila, kao i primenom istih kroz mix-mediju. Imajući u vidu kompleksnost modnog dizajna počev od ideje, preko idejnih rešenja i realizacije, studenti su prošli kroz proces dizajniranja i proizvodnje industrijskih i unikatnih odevnih predmeta, predstavivši stečeno znanje kroz kolekciju „Konvencionalna Kamuflaža“.

Inspirisana plakatima Hundertwasser-a Mersija Džanković predstavlja modele od prirodnih materijala. Sa plakata su preuzete poruke za ocuvanje zivotne sredine, koja je i glavni cilj kolekcije. Motivi su prilagodjeni dizajnu tekstila i odeće direktnim slikanjem, stampom, batik i ikat tehnikom.

Apstraktna umetnost i slikarski pristup tehnikama dizajna tekstila inspiracija su za kolekciju ručno rađenih šalova i kapa Nevzete Tahirović. Pletenje, apliciranje i kvilt, geometrija i asimetrične kompozicije ključni su atributi ove kolekcije.

Irma Totić i Elvis Nokić predstavljaju se zajedničkom kolekcijom haljina namenjenim mladim i urbanim devojkama. Na unikatno slikanim i štampanim dezenima pojavljuju se stilizovani elementi štampanih medija i likova iz stripova koji su obelezili 21.vek

Dekomponovanjem, kviltom, apliciranjem, štampom i poigravanjem sa teksturom uvek popularnog „Jeans-a“, predstavljaju se Jelena Filipović i Miljana Čolaković. Ista tema, različit pristup i autori, predstavljaju nam različite mogućnosti tretiranja, ovog, neizostavnog materijala današnjice, kroz kolekcije namenjene za osobe sa stavom.

Inspirisana „Pin up“ kulturom, Milica Tričković gradi kolekciju namenjenu smelim devojkama. Odevni predmeti izrađeni su u jeans-u, a ženstvenost modela naglašavaju kompleksne forme konstrukcije naglašenih bokova i tanakog struka.

Kao moda za kultnog kupca, kolekcije ovih dizajnera objedinjene zajedničkim konvencionalnim pristupom izrade, a modernih ideja, poziv je izlaza za one koji pokušavaju da kvantifikuju put do inspiracije.